Vīrietis bez naudas nav vīrietis?

Kādu laiku atpakaļ, portālā www.twitter.com ierakstīju psihoterapeita Arkādija Panca domugraudu, kas pirms kāda brīža tika publicēts arī šeit, manā blogā. Atkārtošos. Viņš ir teicis- "Ja vīrietim nav naudas, viņš nav vīrietis, bet tikai atblāzma no vīrieša dzimuma." Neilgi pēc šī teksta ietvītošanas parādījās kāds vīriešveidīgais retvītotājs, kurš klāt bija pierakstījis- "Stulbākais, ko esmu dzirdējis!" Es par šo lietu aizdomājos mazliet tālāk un nolēmu paust savu viedokli par šo tēmu. Ja arī viņš nekad neizlasīs šīs manas pārdomas, es tomēr būšu centusies viņam pierādīt savu taisnību šajā izteikumā.
Pirmkārt, šo frāzi ir izteicis vīrietis. Vīrietis tā izsakās par vīrieti. Tā nav garkājaina būtne ar mākslīgiem tūningiem no matu galiņiem, līdz papēžiem, traka šopoholiķe, ar neizsmeļamu mīlestību pret visiem biznesmeņiem Lexusos, kurai ir vajadzīga dienišķā naudas izšķiešanas deva. Piedodiet, atvainojiet, ja tikko kādu aizskāru ar šo stereotipu. Nu lūk, tātad, šī Arkādija Panca doma nav kādas iepriekš raksturotas sievieškārtas pārstāves vērtīgais viedoklis ar ko savtīgos nolūkos paspīdēt draudzeņu lokā.
Jau izsenis, kopš civilizācijas aizsākumiem vīrietis ir bijis mednieks un ģimenes apgādnieks. Vīrietis pat fizioloģiski ir veidots tā, lai būtu spēcīgāks un spētu paveikt vairāk. Domāju, ka pats Radītājs šo outfitu vīrietim nepiešķīra tā pat vien, lai varētu dižoties ar muskuļiem pie sporta klubu spoguļiem, bet tam ir kāds pielietojums. Mūsdienās situācija pašā saknē nav mainījusies, bet tikai tā, ka mamutu vietā vīrietis mājās stiepj naudu. Daudzi uzskata, ka būt mantkārīgam ir grēks un nauda cilvēkus spēj pārvērst līdz nepazīšanai, ne uz to labāko pusi! Manuprāt, šāds uzskats ir pilnīgi aplams un to ir radījusi skaudīgo cilvēku masa. Ja cilvēks, spēj nopelnīt naudu, tas ir viņa lietderības koeficients sabiedrībā. Nauda norāda uz cilvēka spējām, ambīcijām, zināšanām un prasmi tās pielietot, savas dzīves kvalitātes kāpināšanai, vai tas var būt kas slikts? Skolā bērna spējas novērtē ar atzīmēm no 1-10, pieaugušos darbā novērtē ar algas apjomu. Ikviens bērns mācās, lai iegūtu labākas atzīmes, tāpat, ikviens pieaugušais centīsies strādāt labāk, būt vērtīgāks darbinieks, lai nopelnītu vairāk.
Patiesībā, šis apgalvojums tik pat labi varētu būt attiecināms arī uz sievietēm, jo sievietes mūsdienās arvien vairāk mēģina pastāvēt par tiesībām uz tādām pašām iespējām kā vīriešiem. Bet ja mēs uz to lūkojamies no skatupunkta, kur sieviete saglabā savu sievišķību, tad vīrietim ir jābūt pietiekami nodrošinātam, kas dotu pietiekamu drošības sajūtu sievietei un pierādījumu, ka ar šo cilvēku var vīt ģimenes ligzdiņu, kurā būs vieta arī maziem cālēniem.
Par vīriešiem ar mērķiem un nākotni!

3 komentāri:

  1. Sieviešu stereotipi- Sievietēm ir jābūt inteliģentām... gudrām... alkaholu lietot reti un ja arī, tad ļoti maz... jārupējas lai visi domā par viņu kā par dīvu sabiedrībā nevis par kko vulgāru bla bla bla... Un tātad pēc tava "virišķības" principa sanāk ka vispār reti kura sieviete ir sieviete. Izrādas ka man pat nekad nav bijusi sieviete :D :D :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Drīzāk Tevis uzskaitītās lietas varētu būt vīriešu stereotipi par sievietēm! Lielākā daļa sieviešu uzskata, ka gudrajam, nosvērtajam lēmumu pieņēmējam ir jābūt tieši vīrietim un sieviete var būt mazliet vieglprātīgāka. Patiesībā, tas pat nav stereotips, tā ir reālā situācija, tādēļ, ka sievietēm un vīriešiem ir atšķirīgas noteicošās smadzeņu puslodes. Pār sievietēm valda emocijas un sievietes ir vieglāk ietekmējamas, tādēļ, piemēram, arī atbildīgus amatus pārsvarā ieņem vīrieši. Uzskatu, ka inteliģentam vajadzētu būt jebkuram cilvēkam, neatkarīgi no dzimuma. Alkohola lietošana protams, ir izteiktāka vīriešu vidū (laikam jau tādēļ, ka tie atbildīgie, saspringtie darbi un emocionālās sievietes blakus), bet kurš ir teicis, ka vīrieši var dzert daudz un tas izskatās skaisti? Vulgaritāte vispār ir tāds abstrakts jēdziens, to katrā vietā pasaulē izprot citādāk, bet nu ok, piekrītu, ka ir izstrādājies stereotips, kas liek pievērt acis uz vīriešu izgājieniem sabiedrībā un kritizēt sievietes..
      Patiesībā jau šajā rakstā nevienā vietā netiku izteikusies par to, kas ir sievišķīga sieviete. Tikai izteicos par vienu vīrišķības pazīmi.. Pēc manām domām, kas ir vīrišķības pazīme!

      Dzēst
  2. Ko Tu teiksi par vīriešiem, kas strādā kā pasniedzēji, fiziķi, ģeogrāfi, biologi? Tās ir jomas Latvijā, kas ne visos līmeņos ir labi apmaksātas.

    Paldies Dievam mēs dzīvojam laikmetā, kad sieviete un vīrietis strādā kopā savas labklājības dēļ un vīrietis ir brīvs izvēlēties darīt darbu, ko mīl, nebaidoties, ka visa viņa ģimene nomirs badā. Man šķiet, ka daudz svarīgāk par šo naudas pelnīšanu ir sajūta, ka otram tiek dota brīvība darīt to, ko viņš vēlas, pelnīt tik, cik viņš uzskata par nepieciešamu.

    Un, ja nekas mūsu dzīvē nav mainījies salīdzinājumā ar veciem laikiem un vīrietis mamuta vietā nes mājās naudu, tad kāds būtu Tavs sievietes ieguldījums? :)

    AtbildētDzēst