Cauri gadsimtiem vijas pērles.

Daba cilvēkam ir dāvājusi apbrīnojamu skaistumu, bet lai to baudītu, tiek prasīta pacietība un spēja novērtēt. Necils pumpurs kļūst par krāšņu ziedu, kāpurs pārtop par tauriņu, bet gliemene sevī izaudzina lolotu dārgumu- pērli! Pērles, augot un gūstot pieredzi, veidojot savu dzīvesstāstu, kļūst īpaši vērtīgas, tās savu neatkārtojamo raksturu iemanto laikam ejot, izdzīvojot un pārdzīvojot, pārtopot no smilšu grauda par dārgakmeni. 
Lai izaugtu pērle, kuru tālāk var izmantot rotaslietās, ir nepieciešami no pus otra, līdz pat 12 gadiem un vienalga, vai tā aug savvaļā, vai kultivējot, nav iespējams ietekmēt, kādu formu tā iegūs, vai atbildīs standartiem. Molusks par niecīgo smilšu graudiņu  rūpējas pieņemot to savos apskāvienos un klājot ar neskaitāmām perlamutra kārtām. Pērles veidošanās ir kā laimes spēle, kurā rezultātu līdz galam nav iespējams paredzēt.
Jau kopš sirmas senatnes pērles cilvēkam ir bijusi vājība, kas liek aizrauties elpai. Romiešu laikos pērles sasniedza savas popularitātes maksimumu- priviliģētās dāmas bagātīgi rotājās ar pērlēm, bet Kleopatra izšķīdināja pērles vīnā un dzēra to, lai pierādītu savu mīlestību Markam Antonijam. 
20.gs sākumā trīs japāņi- Kokichi Mikimoto, Tokichi Nishikawa un Tatsuhei Mise neatkarīgi atklāja pērļu kultivēšanas noslēpumu. Visbeidzot Kokichi Mikimoto izpirka tiesības uz biznesu no abiem pārējiem un sāka milzīgu biznesu pērļu kultivēšanā, kas līdz pat šai dienai ir saglabājis savu nosaukumu "Mikimoto" kā vadošais zīmols Japānas sālsūdens kultivētajām akoja pērlēm. Mikimoto ir vispārzināms kā cilvēks, kurš kopš divdesmit gadu vecuma katru dienu norija divas pērles, lai saglabātu savu veselību. Arī ķīnieši izmanto pērles medicīnā jau tūkstošiem gadu.
Viena no slavenākajām pērlēm pasaulē ir La Peregrina ("nesalīdzināmā"), ko  Panamai piederošajās Pērļu salās pirms gandrīz 500 gadiem atrada kāds āfrikāņu vergs, kurš vēlāk, pateicībā par atradumu, tika apbalvots ar brīvības piešķiršanu. Tobrīd, tā bija pasaulē lielākā pērle, ko kāds jebkad atradis. Pērle ir bumbierveida formas un tās izmērs ir baloža olas lielumā. Slavākie īpašnieki šai pērlei ir -Filips II - Spānijas karalis, Marija Tjūdore- Anglijas karaliene un Napoleons III. Pēdējais īpašnieks, domājams, ir Elizabete Teilore. 
Šobrīd, bezgalīgās pērļu krāsas, formas variācijas un to pieejamība ļauj piemeklēt sev atbilstošu, neatkārtojamu rotaslietu, kas spēs raksturot katru personību kā individualitāti. Mūsdienās, smalkais un elegantais noslēpums, kas mitis ieskauts gliemežvākā, var tik pat ērtu mājvietu sev rast katras sievietes dārglietu lādītē, lai turpinātu savu dzīvesstāstu piedzīvojot kopīgus, neaizmirstamus mirkļus ar tā valkātāju, jo tikai pērles nēsājot, tās nenoveco!
                                        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru